donderdag 14 mei 2015

Onder de Beuk wordt Onder de Palm

Ja je leest het goed.

De afgelopen vakantie was niet zomaar een lekker op je "luie gat vakantie", maar een heuse werkvakantie.
Op 28 april zijn we naar Curacao vertrokken met een doel; namelijk het vinden van een huis. We zijn daarbij ontzettend goed geholpen door makelaar Fleur Rutten van International Fine Living. Zij heeft ons meerdere dagen op sleeptouw genomen om verschillende huizen te bekijken. Van alles hebben we bekeken en uiteindelijk bleven er 2 huizen over.  Dat was al een hele opluchting hoor, dan begint je keuze al een beetje vorm te krijgen.

Op 9 mei zijn we weer in Nederland aangekomen en hebben we heel veel zaken op een rijtje gezet en vooral veel tegen elkaar afgewogen. Zaken als veiligheid, natuur, bereikbaarheid van school stonden hoog op het prioriteiten lijstje. En dan vandaag is het zeker .......

Wij MOGEN wonen op Landhuis Bona Vista, anno 1787!Ik voel mij zeer bevoorrecht om hier te mogen wonen en te kunnen bijdragen aan het behoud van zo'n prachtig monument.

Het plan is nu om per 1 september 2015 op  Bona Vista te gaan wonen, dat is natuurlijk wel heel erg snel maar vanwege school voor Charlotte willen we toch wel aan het begin van het schooljaar de oversteek gemaakt hebben. Er staat ons veel te doen om dit allemaal in zo'n korte tijd voor elkaar te krijgen, dat moge duidelijk zijn.


En dan nu het minder leuke nieuws..... De DIY's schieten er natuurlijk helemaal bij in. Midden in een verhuizing gaat dat er niet van komen. Daarbij zit mijn hoofd nu zo vol met plannen en agendapunten dat mijn creatieve brein nagenoeg geblokkeerd is hihihi. Een DIY Block zeg maar.

Wat ik wel ga doen is jullie meenemen op mijn nieuwe avontuur. Dat zal ik op dit blog doen en ook op mijn YouTube kanaal. Misschien zijn er onder jullie wel een aantal avonturiers die ook graag willen emigreren of misschien vind je het gewoon leuk om een "Ik Vertrek" maar dan van a tot z te lezen en te volgen op YouTube.
Ik ga jullie laten zien hoe wij het gaan aanpakken, onze blije momenten en onze frustraties en hopelijk ons Happy End. Wij hebben er ontzettend veel zin in, hebben kriebels in ons buik en kunnen nu amper slapen van de adrenaline!

Ons doel is om het Landhuis toegankelijk te maken voor gasten dus wie weet mag ik je vanaf september ophalen op de luchthaven van Curacao en kom je bij ons in de Bed & Breakfast genieten van al het moois dat het landhuis te bieden heeft.

Hieronder staat een stukje over de rijke historie van het Landhuis.

XX Miranda
Tot rond 1760 stond waar het huidige landhuis zich nu bevindt alleen een strohut dat bekend stond als “Norden”. We weten dat toen in 1787 het landgoed werd verkocht door de weduwe van de eigenaar Jan Koster Pieterz voor een bedrag van 500 pesos, er een ste-
nen gebouw stond. Of dit het eerste gedeelte van het huidige landhuis was weten we niet. 

De nieuwe eigenaresse Esther Calvo noemde het toen Buena Vista (Spaans voor “mooi uitzicht”). Señora Calvo heeft niet lang genoten van haar bezit want zij verkocht het Landhuis aan Matthias Lulls in 1798 die het prompt omdoopte tot “Vriendenwijck”.
De heer Lulls gebruikten het als buitenverblijf; immers de reis vanaf de stad (Punda) duurde per koets of paard minstens anderhalf uur, en dus in de week als meneer zijn bezigheden in de stad had, woonden alleen een paar slaven op het goed. In die tijd werd voornamelijk wat mais, groente en vruchten geteeld voor eigen consumptie. Ook werden er geiten gehouden voor vlees en melk. Het landgoed was, en is, gelegen op een zeer rijke waterbron waardoor er voldoende zoetwater was voor de teelt en het vee (het huidige zwembad wordt nog steeds dagelijks ververst met water uit deze bron). Later wordt water ook de voornaamste bron van inkomsten als er zoetwater wordt geëxporteerd naar de op brak water gelegen Punda. In die tijd is schoon drinkwater een schaars goed en wie een bron heeft kan geld verdienen.

Na elf jaar met zijn vrienden genieten van Vriendenwijck verkoopt de heer Lulls in 1799 het land- goed aan de joodse koopman Hain Abinum de Lima die het huidige landhuis echt vorm geeft en rijk uitgerust inricht. Hij noemt het “Bona Vista” (Papiamentu voor “mooi uitzicht”, maar dit kon ook een verbastering van het Portugese “Boa Vista” zijn). We weten verder dat het landhuis toen de ingang aan de huidige achterkant had (kant van het huidige zwembad) en dat de trappen partij daar de formele ingang was.  De kombuis (losstaand keuken) werd in 1798 door Lulls nog gebouwd net voordat hij het Landgoed aan De Lima verkocht (je vraagt je dus af waarom hij het huis verkocht nadat hij net een kombuis had aangebracht) en pas in 1898 werd er de huidige overdekte galerij tussen de keuken en het huis gebouwd. Kennelijk heeft het ruim 100 jaar geduurd voordat men het nodig vond om droog tussen huis en keuken met het eten te lopen in het regenseizoen. Naast de keuken is een klein kamertje (nu een toilet en opbergruimte) dat als strafcel voor ongehoorzame slaven werd gebruikt .

 Rond 1830 wordt er een ingrijpende verbouwing uitgevoerd – de huidige voorkant van het huis wordt toegevoegd en het verschil met de oude achterkant is duidelijk te zien aan de kopgevels. Het nieuwe gedeelte heeft een zwierige en krullende topgevel in tegenstelling tot de meer strakke ge- vels van het oude gedeelte. Ook werd toen het koetshuis gebouwd met paardenstal zodat meneer en mevrouw hun rijtuig netjes konden stallen.

 Tussen 1787 en 1857 heeft het huis in totaal 17 eigenaren gehad. Deze vormden een bont gezel- schap; met onder andere joodse en protestante kooplieden, een joodse weduwe en een Boekhou- der Generaal Anthony Beaujon. Deze Beaujon was de voormalige Secretaris van de Gouverneur van Essequebo en Demerrara (tegenwoordig Brits Guyana), destijds een kolonie van de West Indi- sche Compagnie en tussen 1800 en 1803 hield hij de post van Boekhouder Generaal op Curaçao . Het gerucht doet de rondte dat een amoureuze verhouding met een beeldschone slavin er toe leiden dat de laatste eigenaar het landgoed naliet aan haar en de door hem opgewekte kinderen.
Het pand raakt daarna in verval als het telkens via erfgenamen wordt overgedragen aan kinderen die niet het nodige kapitaal bezitten om het in stand te houden. Naarmate het aantal erfgename toenemen wordt het praktisch onmogelijk het pand te verkopen omdat er nooit over- eenstemming kan worden gevonden met alle nazaten, een van de redenen dat er op Curaçao zoveel prachtige oude gebouwen nog steeds in vervallen staat verkeren.


Typisch voor een landhuis werd het op hoog liggend grond ge- bouwd waardoor het altijd in het zicht was van andere landhui- zen zodat bij onraad hulp kon komen van de andere landhuisei- genaren, en natuurlijk andersom. In het verleden waren er maar liefst 17 landhuizen vanaf Bona Vista zichtbaar. Dankzij de verstedelijking is dat niet meer het geval, maar als men moeite doet dan zijn nog steeds de landhuizen Girouette, Groot Davelaar, Zeelandia, en Van Engelen zicht- baar.


 De muren van dit landhuis zijn niet zoals bij andere landhuizen gebouwd van rotsen en koraalsteen, maar uit Zeeuwse ballastklinkers die in de lege West Indische Compagnie sche- pen werden gebruikt als ballast voor de reis vanuit Ne- derland. De klinkers werden hier in Curaçao gelost want de lading voor de terugreis gaf dan voldoende ballast. Deze klinkertjes zijn binnen nog steeds zichtbaar alsook op de terrassen.
33 opmerkingen:

 1. Altijd leuk, emigratieverhalen lezen!
  Heel veel succes gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat leuk voor jullie, wat een zegen. Ik wens jullie een goede verhuizing toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goeiedag zeg!!! Gefeliciteerd! Wat een prachtig huis en prachtige plek. Ik ben ontzettend benieuwd naar de binnenkant van dat huis en hoe je dat straks gaat inrichten. Ik wens jullie heel veel succes met alles. Liefs Sanne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw Miranda, fantastisch !! Wat een avontuur , eventjes de oceaan oversteken om te mogen wonen in zo'n idyllisch paradijs .
  Het is een prachtig huis met een mooi en groot verleden , en met jouw smaak word het zeker en vast één van de mooiste logeeradreessen van Curaçao .
  Veel succes met alles en ik blijf je volgen hoor.
  Groetjes
  Christel , Garcyasplace

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van harte gefeliciteerd dat jullie je droom achterna gaan. Natuurlijk lezen wij allen graag mee met de avonturen. Heel veel succes en woongenot op jullie nieuwe landgoed zou ik maar zeggen, wie weet tot een keer in de B&B.
  Groetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prachtig ziet het eruit... Je zult het vast nog mooier gaan maken.... Ik blijf je avonturen zeker volgen.... Succes ....Groetjes Angela.

   Verwijderen
 7. wat gaaf en een super mooie vooruitzicht in Curacao,succes voor de komende tijd en ik blijf zekers je blogs volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow zeg, wat een avontuur ;)
  Wens jullie veel succes met alle voorbereidingen en alvast heel veel geluk op jullie nieuwe stek .......enne natuurlijk blijf ik je volgen !!!!
  Lieve groet,
  Stella

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo....dat is nog eens een avontuur aangaan, zeg!
  Het ziet er al geweldig uit, en je zult er ongetwijfeld iets heel fijns van gaan maken.
  Heel veel succes en ik lees graag je verhalen.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zie dat mijn reactie wat ik zojuist heb gepubliceerd van deze post bij de vorige post is geplaatst?
  Maar je hebt de reactie in ieder geval ontvangen!
  Succes!!

  Groetjes Anita


  BeantwoordenVerwijderen
 11. spannend allemaal zeg... wij hebben ook de droom te emigreren, dus ik ga je volgen en er wat van opsteken ;-)
  Succes met alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een plannen. Spannende tijd voor jullie. Misschien kom ik een keer logeren in je B&B. Jij gaat er vast een nog heerlijkere plek van maken.
  Groet, Margo
  (cadadinarda.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had hier al een vermoeden van...wat een prachtige plaats, en een super mooi landgoed.
  Gefeliciteerd.
  Ik blijf je verhalen aandachtig volgen, want wij willen in de toekonst ook weg uit Nederland...en gaan genieten.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heb ik net jou blog ondekt met al je mooie creative creaties ga je vertrekken ,maar groot gelijk dit is toch een droom .heel veel succes met de verhuizing .

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Proficiat met deze mooie bijzondere keuze! een prachtige plek. Wij hadden 2 jaar geleden het voorrecht 4 maanden op Bonaire te wonen.....ik begrijp wat je voelt ;-)
  Heel veel succes met alle voorbereidingen en ik wens je Geluk met jullie droom!

  lieve groet Dinka

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow, wat gaaf! Inderdaad, je zult je een bevoorrecht mens voelen. En dat ben je ook.
  Die B&B klinkt heel aantrekkelijk. Het is altijd al mijn wens om een keer naar Curacao te gaan. Wie weet!
  Heel veel geluk en zegen in het nieuwe land.
  Groetjes,
  Barry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het landhuis ligt zo ontzettend mooi. 5 minuten van het strand en 5 minuten van Willemstad en als 1 van de weinige volledig in het groen. De papagaaien landen zo op het terras. Ik heb er een heel mooi verbouw koetshuis in de verhuur :) Je bent welkom

   Verwijderen
 17. wouw!! ik volg je nog niet zo heel lang, maar blijf dit zeker nu wel doen hoor!!
  ben erg benieuwd hoe en wat jullie plannen en ideeen zijn,en wie weet ooit in de b&b ??
  Staat zeker nog op t lijstje van ooit dit land te mogen bezoeken. Wens jullie een hele mooie, maar drukke tijd toe, groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een onderneming, heel veel succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een avontuur....een spannend avontuur! En dat gaat alles wel heel snel hè, geen wonder dat je geen tijd meer hebt voor de DIY.....jammer wel hoor!
  Maar ik lees graag over jullie avonturen in het verre land en wens jullie heel veel geluk!!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Goedemorgen Miranda,

  Ik kreeg de link van dit blog van Leni Knoester. Wij zijn zelf de trotse eigenaar van Landhuis Siberie. Het landhuis wat jullie hebben gekocht heb ik enige malen bezocht. Het is prachtig! Vriendelijke groet. Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Petra, Wat leuk dat jij daar ook zit. De weelde is klein maar op Curacao natuurlijk nog kleiner hihi. Ik lees net even snel een stukje op jouw blog, wat mooi!! We gaan elkaar vast en zeker een keer ontmoeten :) en als je het goed vindt heb ik misschien af en toe een praktische vraag.

   groetjes!!

   Verwijderen
  2. hmm de wereld bedoel ik natuurlijk en niet de weelde.

   Verwijderen
 21. Wat een geweldig nieuws Miranda, jullie hebben een heel mooi landhuis/ goed gekocht waar de inspiratie, die je nu al met ons deelt , ook wel weer zal opduiken!
  Je hebt een hoop te doen, maar dan kunnen jullie heerlijk genieten...heel veel succes met alle voorbereidingen op de verhuizing.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh, wat een avontuur. Knap dat je Nederland zo achter je kunt laten, ik zou het niet kunnen. Of iedereen waar ik van hou zou mee moeten gaan hihi..
  Ik blijf je zeker volgen.
  Succes met alles wat er bij een verhuizing moet gebeuren, en zeker met een emigratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Geweldig wat een droom.Leuk ik blijf je zeker volgen.
  Succes met alle voorbereidingen!!!
  liefs Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Gefeliciteerd en wat een prachtig landgoed hebben jullie gekocht...super mooi....ik wens jullie heel veel succes met de voorbereidingen, de verhuizing en het settelen in Curacao. Ik hoop dat wij nog vele mooie verhalen kunnen lezen....liefs Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een geweldig avontuur gaan jullie aan! En wat een supergave plek om te gaan wonen, echt wauw! Ik wens jullie heel veel succes met verhuizen en de oversteek, geniet er van!
  Veel liefs, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een geweldig avontuur gaan jullie aan! verheug me op de verhalen die je met ons gaat delen! Heel veel plezier en geluk!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wow Miranda! Wat een avontuur! We gaan je DIYs wel missen hoor! Misschien wil iemand van je volgers af en toe een DIY doen zodat je je DIYs toch warm houdt en dan in curaçao weer verder gaan ;) wat een mazzel heb jij! Hopelijk krijg je alles op orde in een korte tijd! Ik ga kijken of ik er bij kan zijn 23 mei! Je hebt geweldige spullen namelijk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. wauw wat een avontuur voor jullie allemaal Heel veel succes en heel veel Geluk gewenst
  en ik blijf je volgen ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat je bericht achter