maandag 26 januari 2015

10.000 items in huis

Wist je dat een gemiddeld mens tussen de 10.000 en 15.000 items in huis heeft. We tellen dan echt alles, tot en met de theelepeltjes toe.
Veel he? ik schrok er best wel van.
 Mijn oma zei altijd:" Beter geld op de bank dan spullen in je huis". Nou is het de vraag of vandaag de je geld op de bank echt een goed idee is ;), maar dat is een ander verhaal.

Ik heb een opgeruimd huis zonder al te veel troep dus ik hou het op die 10.000. Nog een astronomisch aantal voor mijn gevoel. Wanneer je  je bedenkt dat we met niets op de wereld komen dan verzamelt een mens toch aardig wat in de loop van de jaren. Wat een balast eigenlijk en wat een energieverspilling. Al deze spullen hebben toch aandacht nodig. Je maakt ze schoon, hebt ze in handen, verplaatst ze en  zelfs de spullen die je al jaren niet nodig hebt maar wel in je hoofd zitten opgeslagen. Vanaf vandaag ga ik dan ook 10 dingen per dag weg doen. Het maakt niet uit wat het is, van oude tijdschriften tot overbodige schaaltjes.

10 dingen per dag zijn er 70 in de week en 300 in de maand. Dat klinkt goed. Ik weet dat ik ergens zelfs nog een dekbedovertrek voor een peuterbed  heb liggen. Inmiddels zijn de kids zo groot dat ze in 2 persoonsbedden slapen, hihi. Raar he,  dat je dat soort dingen bewaard. De keuze is dus vasthouden aan herinneringen dmv spullen of opruimende lentekriebels.


                                                        Dit is niet mijn zolder,gelukkig:)


Onderstaand lijstje kwam ik op internet tegen misschien heb je er een extra steuntje aan.

6 redenen om op te ruimen

1. Minder schoonmaken

Heb je er weleens bij stilgestaan dat je alles wat je bezit eens in de zoveel tijd moet schoonmaken? Alles wat je gebruikt wordt vroeg of laat vies. En zelfs dingen die je niet gebruikt worden vies, want moeder natuur zal altijd haar best doen om jouw bezittingen terug te claimen.
Voor je het weet moet er weer een doekje over die vaas, een plumeau langs je verzameling van antieke vaasjes, een sopje door die extra prullenbak.
Als je huis leeg is dan is hij het allermakkelijkst schoon te houden. Met iedere bezitting die je toevoegt maak je je huishouden complexer. Hoe meer spullen je hebt, des te meer je schoon moet houden. Als je minder spullen hebt houd je dus tijd over!

2. Meer energie

Hoe meer spullen je hebt, des te meer je je er mee bezig gaat houden. Spullen kosten je mentale energie. Je gaat er over nadenken, het neemt beslag van je geest.
En als je denkt dat meer en betere spullen dit probleem gaan oplossen dan heb je het mis. Hoe meer je hebt, des te drukker je je gaat maken. Je wordt namelijk bang dat je dit alles ooit kunt verliezen.
Spullen kosten energie, zelfs al staan ze gewoon in je kamer. Ze vreten aan je. Als je minder spullen hebt, hoef je je ook minder bezig te houden met je spullen. Je maakt je minder zorgen en houdt mentale energie over.

3. Minder onderhoud

Bezittingen vergen onderhoud. Je auto vergt onderhoud, maar ook je tafel, het glas op je tafel en het kleed onder de tafel.
Naast dat alles schoon gehouden moet worden, moet je ook alles verzekeren, opruimen, weggooien of weggeven. Je moet het inpakken en meenemen als je gaat verhuizen, je moet af en toe een onderdeel vervangen of iets repareren.
Spullen zijn niet gratis nadat je de aankoopprijs hebt betaald. Er zijn altijd onderhoudskosten in de vorm van energie, geld en tijd. Soms zijn deze kosten groot, zoals bij auto’s, huizen, boten. Soms zijn deze kosten laag. Maar alle spullen tezamen eisen hun tol.
Met minder spullen hoef je minder te onderhouden. Dat maakt je leven weer iets makkelijker!

4. Meer lucht en ruimte

Bezittingen kunnen ons vrijer maken (zoals een vaatwasser of een wasmachine), maar ze kunnen ons ook gevangen zetten. Wanneer je altijd maar met spullen bezig bent, dan ben je eigenlijk in de greep van je eigen bezittingen.
Spullen nemen ruimte in beslag, zowel fysiek als psychisch. Met minder spullen ben je flexibeler en vrijer. Je leven wordt luchtiger en je hebt meer ruimte om te doen wat je wilt.

5. Meer genieten van kwaliteit

Wanneer je ervoor kiest om minimalistischer te leven, ga je automatisch meer genieten van je spullen. De spullen die je koopt moeten goed zijn, je kiest sneller voor hoge kwaliteit.
En omdat je minder spullen hebt, geniet je meer van die bezittingen die voor jou ├ęcht belangrijk zijn. Omdat je minder spullen koopt houd je bovendien meer geld over voor echte kwaliteit.
En wanneer je je kunt omringen met spullen die je ├ęcht blij maken, voel je je echt lekker in je vel. Jij wordt de bezitter van je eigen bezittingen, in plaats van andersom.

6. Je voelt je beter over jouw positie op deze aarde

Hoe meer spullen je hebt, des te groter jouw invloed op de planeet is. Alles wat je koopt wordt ergens geproduceerd, vaak in vervuilende fabrieken, verpakt in plastic, piepschuim en karton, en vervolgens vervoerd met vervuilende vliegtuigen, schepen en vrachtwagens.
Veel producten worden geproduceerd onder twijfelachtige omstandigheden in landen waar regulering niet zo scherp is als hier.
Wanneer je minder koopt, verklein je jouw voetafdruk op deze aarde. Daarnaast kun je met het geld dat je overhoudt kiezen voor eerlijk geproduceerde producten. Hierdoor wordt jouw positie ten opzichte van de aarde en de mensheid verbeterd, en voel je je ook nog eens een stuk lekkerder!

1 opmerking:


  1. Ik wil graag lampenvoeten behandelen met painting the past. Maar ik heb daar nog nooit mee gewerkt. Kan ik dat meteen op de houten voet verven?

    Groet,
    Monique
    (een stille volger)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je bericht achter